Vedik ve Batı Astrolojisi Arasındaki Farklar
Vedik Astroloji teknik açıdan Batı astrolojisinden birçok noktada ayrılmaktadır. Bu farklılıklardan en önemlisi açısal hesaplamalardır. Batı astrolojisi Tropikal Zodyak adı verilen sisteme göre hesaplama yaparken, Vedik astroloji Sideral Zodyak'a göre hesaplama yapar.Batı astrolojisine göre Güneş Koç burcuna 21 Mart tarihinde girer ve Koç burcu bu tarihte başlar. Fakat Güneş'in 21 Mart tarihinde gökyüzündeki pozisyonuna baktığımızda 6-7 derece arasında Balık burcunda bulunduğunu anlarız. Batı astrolojisi ile Vedik astroloji arasındaki bu açısal fark dünyanın kendi etrafındaki hareketinden dolayı oluşmaktadır. 72 yılda 1 derecelik kayma meydana gelmektedir.
Bu nedenle Vedik Astroloji'de hesapladığımız yükselen burcumuz ile Batı astrolojisinde hesapladığımız yükselen burcumuz arasında çoğu zaman farklılıklar oluşmaktadır. Örneğin Yükseleni 15 derece Balık burcunda yerleşmiş bir kişi aslında yaklaşık olarak 21 derece Kova yükselenlidir. Balık özelliklerinden ziyade Kova özelliklerine sahip olması beklenir.
Batı ile Vedik sistemi arasındaki açısal farklılığa Ayanamsa adı verilir. Aradaki açısal fark her yıl değişebilse de yaklaşık 24 derecedir. Hindistan'ın farklı bölgelerinde farklı açısal değerler kullanılmaktadır. Bu açısal farklılıklardan en çok kullanılanı Lahiri Ayanamsa adı verilen değerdir.
Vedik astroloji, yorumlarındaki keskinlik ve çeşitlilik ile dünyada büyük ilgi gören bir astroloji alanıdır.
Batı astrolojisinde elde edemediğimiz birçok bilgiyi Vedik astroloji ile elde etmek mümkündür. Sadece doğum haritası ile yetinilmemekte, evlilik, kariyer, zenginlik, çocuk, sağlık gibi birçok konuda haritalar çizilebilmektedir. Bu yardımcı haritalar sayesinde kesin ve net bilgilere erişmek mümkündür.
Vedik astroloji sayesinde geleceği yorumlamamızı sağlayan bazı sistemler de vardır. Vedik astrolojiye göre hayatımız doğduğumuz andan son nefesimize kadar belirli gezegenlerin periyotlarını yaşayarak geçer. Bu sisteme Dasa Sistemi adı verilir. Gelecekte bizi bekleyen olayların yorumlanması da Dasa sistemi aracılığıyla yapılır. Örneğin bir kişi Jüpiter'in gezegen periyoduna girdiğinde maddi ve manevi refaha kavuşabilecekken, Venüs dönemine girdiğinde ise evlenebilir.
Dasaların yorumlanması her kişinin doğum haritasına özel olarak yapılır. Gezegenlerin haritadaki güçleri, hangi evlerde ne konumda yerleştikleri incelenerek merak edilen sorular rahatlıkla cevaplanabilir. Evlenmek isteyen birinin haritasında uygun dönem henüz gelmediyse kişi yıllarca evlenmeyebilir. Ancak evlilik için uygun görünen bir gezegen periyoduna girdiğinde karşısına evleneceği kişi bir anda çıkabilir. Aynı durum çocuk sahibi olmak, iş bulmak gibi her türlü konuda da geçerlidir.
Batı astrolojisi nasıl bir kişiliğe sahip olduğumuzu belirtirken, Vedik astroloji hem kişiliğimizi hem de geleceğimizi gözler önüne serer. Doğum saatinin dakikasına kadar kesin olduğu durumlarda her türlü ayrıntıya ulaşılması mümkündür.
Vedik astroloji kendine özgü matematiksel metotları ile başlı başına bir astroloji alanıdır. Batı astrolojisinde kullanılan Uranüs, Neptün ve Pluto gibi gezegenleri hesaplamalara katmaz. Ancak gerçek birer gezegen olmayan Ay Düğümleri çok önemli yer tutar ve etkileri her kişinin haritasında farklılık gösterir.
Ay'ın yerleştiği takımyıldızlara da harita yorumunda oldukça önem verilir. Çeşitli gezegenlerin kavuşumları Yoga adı verilen gezegen kombinasyonlarını oluşturur. Yogalar bir doğum haritasını yorumlarken oldukça önemlidir. Zenginlik, zekâ, ün, başarı veren yogalar kişinin geleceğindeki büyük başarıları önceden haber verir.