Ay Evreleri
Ay evreleri, Ay'ın aydınlık yüzünün dünyadan görünüşünde bir ay boyunca meydana gelen değişikliklerdir.Ay kendi yoluna devam ederken sihirli bir biçimde ortaya çıkar ve ortadan kaybolur. Yeniay evresinden hemen sonra saf gümüşten yapılmış bir hilal şeklini alır ve büyüyerek Dolunay'ı oluşturur. Daha sonra yeniden görünmez evresine doğru solmaya başlar. Yeniay'ın dört çeyrek evresi – Yeniay, İlkdördün, Dolunay, Sondördün – her canlının büyüme ve gelişim evresine karşılık gelir.
Ay takvimimizden Ay'ın büyümesini ve küçülmesini kolayca izleyebilirsiniz. Ancak o anda takvimimize bakamıyor ve Ay'ın büyüdüğünü veya küçüldüğünü merak ediyorsanız işte size kolay bir çözüm. Sağ elinizle C şekli yaptığınızda (elinizi hilal şeklinde kıvırarak) eliniz hilalin çevresini kaplarsa, Ay giderek büyüyordur. Bu, geliştirmek ve arttırmak istediğiniz şeylere başlamak için iyi bir zaman olduğunu gösterir. Sol elinizle C şekli yaparsanız ve hilalin çevresini kaplarsa da, Ay küçülüyor demektir. Bu da, projelerinizi bitirmek ve istemediğiniz şeylerden kurtulmak için iyi bir zamandır.
Birinci Evre: Yeniay - Bu evre Ay ve Güneş gökyüzünde bir biriyle kavuşum oluşturduğunda başlar. Bu evrenin başında, Ay görünmezdir. Beraber seyahat ettikleri için Güneş'in parlaklığı Ay'ı gizlemiştir. Genellikle, Ay daha yeniyken “karanlık evrede” şeklinde nitelendirilir. Yeniay, ancak doğumundan 5 ½ ila 12 saat sonra görülebilir. Birinci çeyrek evresinin sonlarına doğru Ay Güneşten uzaklaşırken ve İkinci çeyrek evresine doğru büyürken narin gümüş hilal belirir. Bu dönem tüm yeni başlangıçlara karşılık gelir. Bir projeye başlamak için en uygun dönemdir.
İkinci Evre: İlkdördün - Ay Güneş'ten 90 derece uzaklaştığında İkinci çeyrek evresi başlar. Bu noktada, büyüyen Ay öğle vakti yükselir ve gece yarısı batar. Ay bu sırada gökyüzünün batısında akşamın erken saatleri boyunca hilalden Dolunay'a doğru büyürken görülebilir. Bu dönem hayatın gelişimine ve büyümesine, ayrıca, projelerin ürün vermek üzere sonlanmasına karşılık gelir.
Üçüncü Evre: Dolunay - Bu evre Güneş ve Ay'ın gökyüzünde birbirlerine zıt konumlarda yer aldığı Dolunay evresi ile başlar. Bu sırada Ay gökyüzünün doğusunda gün batımında gözlemlenebilir. Ay'ı bu evre süresince her gece biraz daha geç saatlerde gökyüzünde görebiliriz. Bu dönem planların sonuçlanmasına ve olgunlaşmaya karşılık gelir.
Dördüncü Evre: Sondördün - Bu evre Ay Dolunay evresini 90 derece geçtikten sonra başlar. Ay bu evrede gündüz alçalır, gece yarısı yükselir ve akşam geç saatlerde gökyüzünün doğusunda görülebilir. Ay, gökyüzündeki en yüksek noktaya ancak sabahın çok erken saatlerinde ulaşır. Bu dönem, o zamana kadar elde edilen başarıların ve kazanımların düşünüldüğü ve değerlendirildiği bir “çözülmeye” – sembolik bir “geri çekilmeye” karşılık gelir. Yeniden organize olmak, temiz bir sayfa açmak ve bir sonraki Yeniay evresine yönelik planlar yapmak için çok uygun bir dönemdir.
Yeniay ve dolunay evrelerinde büyük gel-git yaşanır. Bunun nedeni Dünya, Ay ve Güneş'in aynı doğrultuda olmasıdır. İlk ve son dördünde ise küçük gel-git yaşanır.
Güneş tutulması, Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması neticesinde meydana gelir. Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın, Dünya etrafındaki yörüngesiyle Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya bu noktalar civarında (Yeniay safhasında) bulunması gerekir.
Ay bir yıl içerisinde Ay, Dünya etrafında 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Güneş tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Güneş tutulması oluşması engellenmiş olur. Bir yılda en az iki, en çok beş Güneş tutulması meydana gelebilir.
Ay Dünya etrafındaki yörüngesini tamamlarken, Dünya'nın Güneş ve Ay arasında kalmasına neden olabilir. Bu durumda Ay yüzeyine düşen Güneş ışınları Dünya tarafından engellenmiş olur. Karanlıkta kalan Ay kısa süreli de olsa Dünya'dan gözlenemez. Bu olaya Ay tutulması adı verilir. Bulutsuz bir gecede çıplak gözle rahatlıkla fark edilebilen bu olay, Güneş tutulmasına göre, Dünya yüzeyinde daha geniş bir alandan gözlenebilir. Ay tutulmasının Dünya yüzeyinden gözlenebildiği alan dünyanın yarısından 24º kadar fazladır.
İlgili Servisler
• Ay Takvimi
• Ay Tutulmaları
• Ay Dönüşü Haritası
• Ay Burcu Hesaplama
• Ay Evresine Göre Kişilik
• Yıldız Haritası Hesaplama
İlgili Yazılar
• Ay Takvimi ve Ay Burçları Nasıl Kullanılır?
• Ay Boşlukta
• Ay Tutulması
• Ay: Günlük Duygusal Barometreniz
• Evinizin Tanrıçası Ay
• Ay Öngörüleri ve Transitler
• Fırsat Dönemlerini Bulmak
• Bahçe İşleri ve Ay
• Ay Diyetiyle Zayıflayın