I Ching - Kökleri ve Tarihi

I Ching - Kökleri ve Tarihi

I Ching kadar uzun ve farklı çalışmaların pek azı hiç kesintisiz bir tarihe sahiptir. Ünlü Bilge Fu Hsi'nin ana 8 trigramı (isimleri büyük olasılıkla Çince bile değildi) keşfettiği bilindiğine göre, orijinlerin 25.000 ile 5.000 yıl öncesine dayandığı söylenebilir.

Kral Wen kendisini kıskanan bir imparator tarafından onbir yıl boyunca hapsolana dek, yani M.Ö. 1150'lerde, trigramların iki ayrı düzenlemesi kullanılmaktaydı. Kral uzun hapis yıllarını, I Ching'i felsefi yönden geliştirmekle geçirdi. Bunu da 8 trigramı, 64 altı çizgi heksagramına eklemekle ve her birine yorumlar katmakla başardı.

Heksagramların ardındaki mantık ve mistik felsefeyi de etraflıca yorumladı. Onun çalışmaları I Ching hakkında en öğretici kaynaklardan biri olarak kaldı ve seneler içinde geliştirildi.

Wen'in oğlu Tan, heksagram yorumlarına yenilerini eklediyse de, bu yazarların çalışmalarını okullarda işlenir hale sokan Konfiçyüs'tür. I Ching'i ilk kez Değişim olarak adlandıran ve bundan pek çok çalışma üreten de yine Konfiçyüs'ten başkası değildir.

Taoculuk
I Ching felsefesinden asla ayrı tutulamayan Taoculuk, Yin Yang'ın birbirini hem tamamlayan hem de karşı çıkan prensiplerinden oluşmuştur. Yin ve Yang birbirlerini hem yaratır, hem de ilişkilerinin sürekli sil baştan oluşmasıyla çift taraflı bir tüketiciliğe yol açarlar. Uydukları temel kural hayattaki tek kesinlik olan değişim öğesidir.

I Ching de sonsuz değişimi esas alır. 64 heksagramın her birini, Yin'den Yang'a veya tersine doğru değişen 6 çizgi haline getirir. Böylece heksagram adım adım bambaşka bir konuma geçer. Güç, her heksagramda çocukluktan doruk dönemine (climax) ve sonraları düşüş noktasına dönüşürken izlenebilir.

I Ching Nedir?
Eski ve Modern Kullanımı
Paraları Atma ve Yorumlama
Trigramlar
Heksagram Kartı

I Ching para atışı için buraya tıklayın.

İzinsiz alıntı ve kopyalama yapılamaz.

Yazılar

Etiketler

i chingi-ichingichingtrigramheksagramfu hsikral wentankonfiçyüstaoculuksonsuz değişimdeğişimler kitabı